Womens health

Фобии и како да се соочите со нив

Стравот е онолку стар колку што е и планетата земја. Се смета за најстара човекова емоција. Тој исто така е доживотен феномен и можат да го чувствуваат и лица кои се сосем зрели. Стравот не секогаш е лош. Тој до сега дури многупати ни го има спасено животот. Стравот е оној глас кој ни вели да не одиме сами по таа неосветлена уличка или да не се качуваме во колата на некој непознат. Но постојат стравови кои не преокупираат и управуваат со нашиот живот на нелогичен начин. Еден од нив е фобијата која се дефинира како страв од специфичен субјект или ситуација за која не постои рационална основа. Такви се фобија од змии, од висина, од игли, од затворен простор и слично. Во моментот кога човек се соочува со фобијата тој е преплашен и не е во состојба да размислува рационално па целосно губи контрола. Студиите покажуваат дека 1/10 од  луѓето страдаат од некаква фобија. А пак жените се четири пат повеќе изложени на ризик од фобија за разлика од мажите. Тие потешко се адаптираат на страшните ситуации и реагираат бурно затоа и развиваат фобии.

Ако ги рангираме фобиите тоа би изгледало вака:
Најгоре на листата се наоѓа стравот од височина, дури 7,5% од луѓето се плашат од висини. На второ место е стравот од пајаци со 3,5% од луѓето. Страв од летање е на трето место со 2,6% а на четврто место е стравот од молња и грмотевици со 2,1%.

Доколку имате некоја фобија и сте свесни за тоа решението не е во негирањето туку во тоа да го погледнете стравот во очи. После тоа можеби и ќе сфатите дека тоа и не е толку страшно како што го замислувате. Во моментите кога вашите сетила ќе ја иднетификуваат фобијата и ќе пратат сигнал до вашиот мозок вас почнува да ве фаќа паника, страв, да губите контрола и да размислувате нелогично. Во такви моменти еве што е најпаметно да се направи;
1) Дишете длабоко – длабокото дишење го опушта телото кое е напнато поради страв. Земете здив три секунди и пополека издишувајте четири секунди. Повторувајте го ова додека не се опуштите.
2) Фокусирајте се на нешто друго – стравот нема да се намали ако упорно мислите ви се насочени на вашата фобија и катастрофите што наводно ќе се случат. Најдете нешто друго на кое ќе го фокусирате своето внимание, слушајте музика, почнете муабет или зафатете се со некоја работа.
3) Опуштете се – во вакви моменти мускулите ви се стегнати па можете да направите лесни вежби за истегнување и размрдување на телото кои ќе го намалат стравот.
4) Соочете се и прифатете го стравот – универзално правило е дека колку повеќе се борите со нешто толку поголемо тоа станува. Прифатете го стравот и не бидете строги спрема себе туку упатувајте си нежни зборови дека сето ова ќе помине како што поминало многу пати до сега и дека вие сте тука главниот е не вашиот страв.