Selfcare, Womens health

Крема за сончање – совети како правилно да ја заштитите кожата од сонце

Кремата за сончање е превентивен производ кој служи за да ги блокира УВ зраците и да ја заштити кожата од штетните ефекти на сонцето. Летото е сезона кога се купуваат најмногу креми за сончање и сезона кога луѓето највеќе се трудат да се заштитат од сонцето. Но она кое можеби малкумина го знаат е дека всушност зашитата на кожата со фактор не е само неопходна за летото туку и за сите годишни времиња. Без разлика на времето надвор правилно е на лицето секогаш да имаме заштитен фактор бидејќи изложеноста на сонце може да доведе до изгореници, опуштање на кожата, брчки, предвреме да направи да изгледаме постари, може да ги оштети нашите очи и вид и најлошо, може да предизвика рак на кожата. Правилната заштита на кожата од сонцето ќе ни овозможи долгогодишен здрав и свеж изглед и обратно, невнимателноста при изложеност на сонце ќе ја направи нашата кожа груба и болна. Во продолжение прочитајте на што треба да внимавате при употребата на крема со фактор.

Пред да купите крема за сончање прочитајте ја содржината
Многу е важно кремата да содржи две главни состојки –  цинк оксид и титаниум диоксид или барем една од овие две. Овие состојки ги превенираат и блокираат УВ зраците да направат штета на вашата кожа.

Нанесувајте крема за сончање на секои два часа или почесто
Доколку сте на плажа, пливате и целиот ден сте изложени на сонце наеопходно е да нанесувате крема за сонце на секои два часа или почесто. При секое влегување и излегување од вода повторете ја постапката. Бирајте крема која ќе е водоотпорна и со висок заштитен фактор. Колку е поголем факторот толку подобро сте заштитени. Кремата нанесете ја уште пред да излезете од дома и опфатете го секој дел од телото вклучувајќи го лицето, тилот, ушите и стапалата кои често знаеме да ги занемариме. Според една статистика усните се делот од телото кои најчесто забораваме да ги заштитиме со фактор.

Кремата за сончање треба да се нанесува секој ден, без разлика на времето и температурата и дали се наоѓате внатре или надвор

Дури и да сте надвор само дваесет минути сепак ви треба заштитен фактор на кожата. Истото важи дури и кога сте во затворени простории бидејќи УВ зраците го пробиваат стаклото. Кремата за сончање не е a must само за во лето и треба да стане дел од секојдневната рутина за нега на кожа во текот на целата година.

Ставете соодветна количина
За еден возрасен човек идеалната количина е две големи лажици.

Идеалниот фактор е оној со број 30
Според истражувањата идеалниот заштитен фактор е 30 и е доволен да ги минимизира штетите од сонцето.

Нанесете крема на целото тело 30 минути пред да изезете од дома
На овој начин ќе му дадете време на факторот да се впие убаво.

Не заборавајте да ги заштитите и очите
Очилата за сонце се исто толку важни како и кремата за сончање. Бирајте УВ очила за сонце кои ќе ви овозможат добра заштита на сферата околу очите и на тој начин ќе го намалат ризикот од оштетување на видот. Исто така кога носите очила можете да носите и капа или шешир за додатна заштита на пределот на главата и очите .