Womens health

Не си сама – Национален месец за подигнување на свеста за ракот на дојка

На секои 120 секунди во светот една жена е дијагностицирана со рак на дојка. Според статистиките, една од осум жени во својот живот ќе заболи од рак на дојка. Тоа може да и се случи на некоја ваша пријателка, на ваша сестра, мајка, сосетка. Најлошите зборови кои може некој да ги слушне во животот се “Имаш рак”. Борбата со оваа болест е напорна и тешка но големи се шансите за позитивен исход доколку рано се детектира и третира. Рак на дојка е најраспространет вид на рак меѓу жените и зема се поголем замав. Жени од секој крај на светот се соочуваат со оваа болест. Се чини дека свеста за оваа болест не е доволно распространета бидејќи бројот на жртвите кои оваа болест ги зема со себе има 5 цифри. И од година во година бројката видно се зголемува. Ние од ЕРОС како продавница за долна облека се залагаме жените да изгледаат убаво, да се облекуваат убаво и да се чувствуваат убаво во сопствената кожа. Но покрај ова сакаме и да ги подржиме сите жени во светот кои се соочуваат и борат со оваа оваа болест. Поради таа причина ЕРОС ја отвара оваа кампања со која ќе се покаже подршка за сите жени засегнати од рак на дојка.

Тимот на ЕРОС собра повеќе податоци од кои можете да се информирате оваа тема. За нив прочитајте во продолжение.

Како се дефинира ракот на дојка?

Ракот на дојката претставува абнормален раст и неконтролирана делба на клетките во дојките. Овие малигни клетки на ракот формираат маси (тумори), кои ги напаѓаат и уништуваат околните здрави ткива. Рак на дојка е втор најчест тип на рак кај жените после рак на кожа. Рак на дојка може да се појави и кај мажите иако тоа се случува поретко.

Фактори кои го зголемуваат ризикот од добивање на болеста се: стареење, семејна историја на рак на дојка, недоволна физичка активност, прекумерна тежина, лоша исхрана, прекумерно пиење на алкохол и сл.

Како може да направите самопреглед дома?

Самопрегледот можете да го изведете во следниве неколку чекори:

Најпрвин, чувствувајте ги вашите гради и барајте нови чудни промени. Набљудувајте го нивниот облик, градба, боја. Потоа застанете пред огледало и користејќи го показалцеот, средниот прст и домалиот прст направете притисок во кружни движења. Почнете од линијата под пазувите, потоа преминете на градите и завршете кај клучната коска во едно кружно движење. Ова пробајте го во најразлични пози (легнати, наведнати, подгрбавени, со едната рака крената.) Што е она што го барате или кои се симптомите? Болна или безболна грутка во градите, промена на големина и форма на брадавиците, промена на кожата на градите, секреција на брадавицата или течност која излегува од брадавицата.
Самопрегледот правете го барем еднаш месечно.

Останати активности кои можете да ги преземете се:

-да одите редовно на лекар и да правите редовно мaмографија;
-ако забележите некои промени не чекајте туку веднаш известете го лекарот;
-истражувајте и запознајте се убаво со своето тело;
-охрабрете ги членовите од семејството и вашите пријателки да го направат истото;
-раширете ја пораката.

Направете самопреглед или мамографија уште денес. 85% од случаевите на рак на дојка се кај жени кои немале никаква семејна историја на рак на дојка, жени кои никогаш не ни помислиле дека такво нешто може баш на нив да им се случи. Раното откривање може да ви го спаси животот. Знајте дека не сте сами. На интренет можете да најдете и да прочитате приказни за жени кои го поминале овој пат и го преживеале. Вие го можете ова!
Самопрегледувајте се, чувствувајте си ги градите, одете редновно на лекарски преглед, ширете ја веста на повеќе жени и девојки и бидете подршка на оние на кои најмногу им треба. Само така ќе ја промениме лошата статистика и само така ќе извојуваме победа во уште една битка со животот.

По повод месецот на рак на дојка 5% од средствата овој месец ЕРОС ќе ги донира во БОРКА. БОРКА е македонско здружение за борба против ракот.

075228899 е бројот на кој можете да се јавите и да пружите подршка и помош на болните од рак.

 

Вашата ЕРОС фамилија